Hva er en iPaaS (Integrations-Platform-as-a-Service)?

Skrevet av: Kjetil Svihus

  1. iPaaS er en skybasert løsning som forenkler integrasjon.
  2. iPaaS er en løsning som kan brukes av utviklere, konsulenter og ikke-tekniske personer.
  3. Det brukes enkelt out-of-the-box for å bygge integrasjoner for deling av data innenfor en bedrift eller mellom flere bedrifter.
  4. Med bruk av iPaaS kan organisasjoner enklere koble sammen applikasjoner, data, prosesser og tjenester. Uavhengig om den er plassert on-premise, i en private cloud eller en public cloud.
iPaaS

As-a-service er en tilbudsmodell hvor man i stedet for tradisjonelle lisenser, som er bundet til en satt mengde funksjonalitet og bruk, betaler for en abonnementstjeneste. Da får man tilgang til all funksjonalitet, og betaler kun for det man faktisk bruker. 

Hvordan virker en iPaaS?

En iPaaS er et enkelt verktøy for dataintegrasjon mellom de ulike applikasjonene i en organisasjon, enten om de er on-premise eller i skyen. Plattformen administreres av sky-leverandøren og tilbys som en tjeneste. Organisasjonen velger verktøyene som kreves for å konfigurere og automatisere integrasjoner mellom de ulike applikasjonene, resten håndteres av sky-leverandøren. Det gjelder da spørsmål rundt sikkerhet, oppdateringer, nye funksjoner osv. Når det kommer til pris, så tilbys iPaaS  med en fast månedlig kostnad eller pay-by-use. 

Når iPaaS er ferdig implementert oppretter den et sentralt økosystem der man kan administrere og endre, samt se data og drift. Dette lar organisasjonen enkelt ha oversikt og kunne gjøre endringer i produktet sitt. 

Utfordringer med Enterprise Integrasjon

Enterprise-løsninger fungerer, men er dyre og kan ta mye tid å bygge. I tillegg blir organisasjonene mottakelige for datasiloer, som betyr at en del av organisasjonen ikke har innsyn i en annen del. Et kjent metodikk-prinsipp fra for eksempel SAFe-rammeverket, er å bryte ned/unngå slike siloer, ettersom det skaper ineffektivitet når data skal deles.

eiPaaS (Enterprise-Integration-Platform-as-a-Service)

I Avella har vi valgt det vi kaller en eiPaaS. Forskjellen på eiPaaS og en iPaaS er i hovedsak hvor plattformen blir brukt. Noen områder hvor en eiPaaS ofte brukes er skytjeneste-integrasjon, applikasjon til applikasjon, business-til-business og for mobilapplikasjon. Så en eiPaaS hjelper bedrifter å koble sammen ulike applikasjoner i skyen.

eiPaaS

eiPaaS, som en iPaaS, øker produktiviteten ved fleksibilitet, smidighet og skalerbarhet gjennom automasjon og tjenester. eiPaaS er designet for å støtte enterprise-class integrasjonsinitiativer. Enterprise-class betyr at integrasjonen har evnen til å utføre komplekse prosesser og servicer. eiPaaS er en kombinasjon av integrasjonsteknologi som leveres i en pakke med skytjenester. I motsetning til integrasjon bygget inn i en SaaS applikasjon så er eiPaaS frittstående som abonnentene bruker direkte. 

iPaaS

 

Har du spørsmål eller vil vite mer om hvordan vi jobber med ulike integrasjonsløsninger tilpasset din organisasjon? Ta kontakt med vår salgssjef Ole Morten Boldevin på boldevin@avella.no eller på telefon 928 38 279.