Avella | Blockchain i et teknologisk puslespill
17065
post-template-default,single,single-post,postid-17065,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

Blockchain i et teknologisk puslespill

Blockchain slo endelig igjennom markedsmessig i 2016, og fremstod som noe mer enn bare teknologien bak Bitcoin. De fleste IT selskaper anerkjenner at Blockchain har etablerert seg som en viktig disruptiv trend og teknologi for 2017.

Hovedessensen i budskapet fra de fleste er at Blockchain er noe som kommer, og vil påvirke alt og alle. Fortsatt er integrasjon nøkkelen, og rask tilgang til rett data, og samtidig ha en fleksibel og fremtidsrettet plattform, vil også her gi et fortrinn.

Med andre ord, det vil kreve transformasjon på alle plan for at blockchain vil passe inn i det teknologiske puslespillet i en organisasjon.

Nøkkelen til en slik transformasjon vil være å forstå den nåværende IT-arkitekturen, og å kunne visualisere hvor og hvordan blockchain passer inn. Og ikke minst hvilke systemer som vil bli påvirket. Dette vil kreve dissekering av de eksisterende forretningsprosessene, som vil utløse effektiv planlegging og risikoreduserende tiltak. Slike aktiviteter kan til og med avdekke rom for forbedringer eller kostnadsbesparelser i eksisterende systemer.

Integrasjon vil være avgjørende i et slikt landskap: Med et mylder av silo- og legacy-applikasjoner vil det være utallige måter systemer kommuniserer med hverandre og med blockchain, som oppdatering av kontrakter, håndtering av hendelser og initiering av forretningsprosesser. APIer bør utvikles og administreres slik at de gir en høyere abstraksjon og beskyttelse fra en stor variasjon av smart-kontrakter, eller nyere versjoner av disse kontraktene.

I en ideell verden ville blockchain ha fungert som den endelige fasiten. Med tanke på mengden av legacy-IT på plass, vil realiteten imidlertid være noe annet. Forsoning og tilpasning av data vil derfor være viktig, og neste generasjon av systemer som administrerer masterdata vil nok spille en sentral rolle.

Både private og delte blockchains vil kreve styring for å kunne gi sikkerhet, tilgang og autentisering mot systemer som blir underlagt krav fra myndigheter. Vi vil se mer av sanntids-analyse og -monitorering av hendelser som skjer i blockchain og i systemer utenfor. Hurtig tilgang til blockchain data vil være nødvendig for å kunne garantere gode responstid og rask reaksjon til hendelser.

Integrasjon av blockchain er en kontinuerlig evolusjon som vil skje i takt med forretningsstrategi og en markedssituasjon i endring.

Markedet er fortsatt i en tidlig fase av å forstå hvordan blockchain vil påvirke organisasjoner og deres operasjoner. Men det vil imidlertid være ett stort konkurransefortrinn å ha etablert en plattform, som er fleksibel og tilrettelagt for en smidig realisering av en fremtidig blockchain transformasjon.

Integrasjon. Helt enkelt.